torstai 17. tammikuuta 2013

Paperikromatografia ma 8.1

8.1.2012

Homman nimi oli fiktiivinen salapoliisitehtävä. Keudan sihteerin kassakaapille oli murtauduttu ja varas jätti muistilapun, jossa oli kaapin lukon avauskoodi. Muita todisteita, kuten sormenjälkiä, ei ollut. Poliisi otti neljän epäillyn (nimimerkit S, P, W ja M) kirjoitusnäytteet, mutta ne kaikki olivat melkein identtisiä. Syyllisen tussijälki ratkaista kemiallisesti
Paperisuikaleet riippumassa tangosta.
  Tämä tehtiin parityönä. Leikattiin paperipalaan neljällä eri tussilla musta ympyrä, joista yhden piti täsmätä näyteympyrän kanssa. Paperin alareuna tuli kastaa vedellä niin, että se liuotti tussijäljen vedenpinnan koskematta veteen. Se näytejälki, näytti samalta päänäytteen kanssa, oli oikea.
  Ongelmia syntyi heti alussa; piirsin todistenäyteympyrän itse, vaikka piti leikata valmis suikale. Paperipalat olivat liian lyhyitä, epäsuoria ja liian leveitä. Ne myös teipattiin metallitankoon huonosti.
Vialliset suikaleet.

 Koe uusittiin paremmalla varustuksella, tällä kertaa se onnistui. Olin helpottunut, mutta vielä tunsin itseni parini loiseksi ja huonommaksi kuin luokkatoverini.
"Syyllinen": henkilö P.


1 kommentti: