tiistai 29. tammikuuta 2013

Suolapitoisuuden määritys 22.1.2013

Tällä kertaa saimme HK:n Pikku-prinssi-nakkeja (vkp 28.1.13). Yhdestä nakista piti punnita 5g (pyöristetty 4,9774 g:sta), joka hienonnettiin huhmareessa. Mössöstä uutettiin ruokasuola keittämällä 50 ml:ssa vettä 200 C, ja sen jälkeen mentiin ruokatauolle.Seuraavaksi uute suodatettiin lämmitetyn buhrersuppilon läpi ja pestiin. Suodos kaadettiin 100 ml:n mittapullloon ja täytettiin vedellä merkkiin.







  Liuoksesta otettiin 10 ml:n näyte erlenmeyerkolviin titrattavaksi 0,01 molaarisella hopeanitraattiliuoksella, ja sitä ennen siihen lisättiin kaliumkromaattiliuosta (K2CrO4) indikaattoriksi. Kun titraus aloitettiin, tiputettiin hopeanitraattia ensin nopeassa tahdissa. Silloin saostui valkoista hopeakloridia, mutta kaikkien kloridi-ionien saostumisen jälkeen titrattava seos muuttui odotetuksi oranssiksi hopeakromaatiksi. Titraukseen kului hopeanitraattia 38,55 ml. Lopullinen massa titrausastiassa oli 10,0725 g (laimennus huomioitu).
Valmis liuos.

 Laskusuoritus



n=c*v= 0,01 mol/l * 0,0385 l = 0,000385 mol
 
MNaCl= 22,99 g/mol + 35,45 g/mol = 58,44 g/mol
 
m=n*M = 0,000385 mol * 58,44 g/mol = 0,0225 g

 


Virheprosentti

Nakkien pakkauksen etiketin mukaan suolamäärä on
Virheprosentti on siis 18 %.

  Tämä oli sähkökemian ensimmäisen kurssin viimeinen tehtävä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti